[vc_section][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Pixels. Van FullHD tot 4K…
Vandaag een iets wat technische blog. Dit is een onderwerp wat mij als videomaker erg bezighoud. Wanneer je onlangs een nieuwe tv hebt gekocht zal het je vast niet zijn ontgaan, allemaal termen op de verpakking waar je wellicht helemaal niets van snapt. Ik probeer het je bij te brengen in deze blog.

 

4K is het nieuwe HD.
Een moderne tv (LCD, LED of OLED) bestaat uit pixels. Hoe meer pixels, des te scherper het beeld. Een fullHD (High Definition) resolutie bestaat uit 1920 pixels in de breedte en 1080 pixels in de hoogte. Wat we nu steeds meer dus zien is 4K(-UHD), dat staat voor 3840 pixels bij 2160 pixels. Je kan dus stellen dat UHD bijna 4K zo scherp is als Full HD. Maar zie je nu daadwerkelijk verschil?

Ja en nee, als je namelijk op een bepaalde afstand zit van je TV maakt het effectief niet meer uit hoeveel pixels de tv heeft. De tv staat te ver weg om het verschil van scherpte te kunnen waarnemen. Echter wanneer een tv dichterbij staat ga je het verschil pas merken. Dit is dan ook waarom 4K tv’s meestal pas beginnen bij 40+ inch. De ideale kijkafstand van een tv van 40 inch is ongeveer 2.45 meter.

 

Waarom dan steeds een nieuwe tv?
Van meer pixels naar betere pixels, dat is waar de meeste fabrikanten zich nu op gaan focussen. De meeste TV’s maken gebruik van een bepaald kleurenspectrum.Een veelvuldig gebruikt spectrum is het REC709 kleurenpallet. Echter, een REC709 color space is beperkt in het aantal kleuren wat het kan definiëren. Daarom zien we dat steeds meer fabrikanten het kleurenpallet gaan verbreden naar een breder spectrum waardoor de kleuren op een tv beter tot zijn recht zullen komen (REC2020).
Daarnaast heb je nog het verschil tussen een LCD, LED en OLED.OLED kan pixels los van elkaar uitschakelen en kan daardoor als enige type diep zwarte kleuren tonen. Ook HDR (staat voor High Dynamic Range) zorgt voor een betere en fijnere kijkervaring. De lichte delen op het scherm worden nog lichter en de donkere delen nog donkerder.

 

Wij als filmmakers
De techniek gaat tegenwoordig erg snel. Volgend jaar zal er vast wel weer een nieuwe variant zijn op REC2020, 4K en HDR. Of je hier nu werkelijk iets aan hebt als kijker blijft de grote vraag. Wanneer je een goede oude film bekijkt, dan kan je daar nog steeds net zo van genieten als van een moderne blockbuster. Van ons als videomakers wordt echter wel verwacht dat wij meegaan met de moderne technologie. Het is voor ons dus van belang om met gereedschap te werken dat continu up-to-date is en voldoet aan de wensen van de klant én de opdracht. Dit zorgt ervoor dat wij veelal veel verder vooruit lopen dan de techniek die beschikbaar is in de meeste Nederlandse huiskamers.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image source=”external_link” custom_src=”https://media.giphy.com/media/Y85o4zvwC2hWw/giphy.gif”][/vc_column][/vc_row][/vc_section]